نرخ کلیک یا CTR از جمله مفاهیم بسیار مهم در سایت و بهینه سازی آن میباشد که باید به آن توجه نمود. اگر میخواهید سئو سایت خود را بهبود ببخشید و همگام با بروزرسانی های الگوریتم های گوگل حرکت نمایید، باید به CTR یا نرخ کلیک کاربران در نتایج گوگل توجه ویژه ای داشته باشید. چراکه یکی از فاکتورهای اصلی و مهم گوگل برای رتبه بندی سایت ها، همین مفهوم CTR است.
الگوریتم های مختلفی توسط گوگل برای بررسی وضعیت و رتبه بندی سایت ها ارائه شدهاند. از جمله الگوریتم هایی که به بررسی نرخ CTR میپردازد، الگوریتم رنک برین گوگل است. در ادامه به معرفی این نرخ و چگونگی افزایش آن میپردازیم تا از این طریق بتوانید رتبه سایت خود را در نتایج گوگل بهبود ببخشید.
فهرست مطالب
نرخ کلیک یا CTR چیست؟
CTR کوتاه شدۀ عبارت Click Through Rate میباشد که در معنای لغوی به معنی نرخ کلیک است. این نرخ مستقیم بر آمار بازدید سایت شما تاثیرگذار خواهد بود و باعث میشود سهم بیشتری از کاربران را به سایت خود جذب نمایید. برای درک بهتر این مفهوم به پاراگراف بعدی توجه نمایید.
هنگامی که یک کاربرد در موتور جستجوی گوگل عبارتی را سرچ میکند، نتایج مختلفی برای او نمایش داده میشود. با مشاهده لیست و عناوین هر کدام از لینک ها تصمیم میگیرد که بر روی کدام یک از آنها کلیک کند. کاربر با وارد شدن به سایت موردنظر باعث بیشتر شدن CTR آن سایت میشود.
در حقیقت، نرخ CTR شامل درصدی از کاربران است که در نتایج جستجو بر روی لینک سایت شما کلیک میکنند. میزان این نرخ برای هر کلمه کلید و هر صفحه متفاوت است. برای مثال ممکن است برای یک صفحه از سایت شما، CTR شما برای عبارت «آموزش سئو» 10 درصد بوده اما برای عبارت «آموزش سئو حرفه ای» 18 درصد باشد.
اطلاعات مربوط به CTR سایت در ابزار گوگل سرچ کنسول وجود دارد که شما میتوانید با مراجعه به آن به بررسی های نرخ ورودی سایتتان بپردازید. در این ابزار، بخشی به نام Performance وجود دارد که اطلاعات دقیقی از آمار نمایش سایت شما در هر کلمه، تعداد کلیک و در نهایت CTR ارائه میدهد. علاوه بر آن یک عدد CTR متوسط برای هر صفحه از وبسایت محاسبه میشود که شامل میانگین تمام CTR کلماتی است که با جستجوی آنها صفحه شما در نتایج جستجو نمایش داده میشود.
تاثیر CTR بر سئو
همانطور که در ابتدای متن اشاره شد یکی از مهمترین فاکتورها برای رتبه بندی سایت ها، نرخ کلیک یا CTR آنها میباشد. البته در رابطه با این اثرگذاری و میزان آن، نظرات متفاوتی در میان متخصصان سئو وجود دارد، با اینحال تمام کسانی که در این حوزه فعالیت میکنند معتقد هستند که افزایش نرخ CTR یکی از مهمترین وظایف سئوکار برای بهبود سئو سایت است.
برای مثال، فرض کنید که سایت شما برای یک عبارت کلیدی، در رتبه 3 نتایج جستجو قرار دارد؛ این رتبه به طور متوسط 9 درصد از کاربران را به خود جذب میکند. ولی لینک شما به دلیل جذابیت عنوان و توضیحات مناسب، نزدیک به 15 درصد از مخاطبین را به خود ترغیب میکند. این عدد نزدیک به درصد کلیک رتبه دو گوگل است. اگر سایتی که در رتبه دوم قرار دارد، جذابیت لازم را برای کاربران نداشته باشد پس از مدتی گوگل جای این دو لینک را با هم عوض خواهد کرد.
ترفندهای دیگری مانند تبلیغ در گوگل نیز میتواند به طور غیر مستقیم باعث جذب مخاطب و افزایش کلیک کاربران شود.
ترفندهای افزایش نرخ CTR سایت
نرخ کلیک یا همان CTR هم بر روی رتبه بندی سایت تاثیر میگذار و هم نمیگذارد!! به طور کلی افزایش این نرخ مستقیماً بر روی آمار بازدید سایت اثر گذاشته و موجب میشود سهم بیشتری از کاربران را به سایت خود جذب نمایید. به همین علت آشنایی با ترفندهای اصولی چگونگی افزایش آن از اهیمت بسیار زیادی برخوردرا است.
درواقع برای گوگل، سیتیآر یک معیار و سنجش جهت بررسی میزان جذابیت صفحه برای کاربر است. میدانید که گوگل بسیار بر روی رضایت کاربر حساس بوده و اصول الگوریتم ها و بهینه سازی ها را براساس همین موضوع پایگذاری کرده است.
هنگامی که کاربر لینک سایت شما را در نتایج جستجو مشاهده میکند، زمان کوتاهی برای تصمیم گیری در مورد آنکه این وبسایت متناسب با نیاز و سوال او هست صرف کرده و تصمیم میگیرد که روی آن کلیک کند یا نه. برای آنکه در این زمان کوتاه بر روی ذهن مخاطب تاثیر مثبت ایجاد نمایید لازم است یک بستر و فضای تاثیر برانگیزی را فراهم آورید. برای ایجاد چنین چیزی به موارد زیر توجه کنید:
1. عنوان صفحه در نتایج جستجو
از جمله عوامل بسیار تاثیرگذار در ترخ کلیک CTR، عنوان صفحه است. بواسطه تگ تایتل title که در هدر صفحه قرار دارد، عنوان صفحه موردنظر تعیین میگردد. در نتیاج جستجو، به طور میان 70 کاراکتر برای عنوان صفحه در نظر گرفته شده است. شما باید از تمام هوش و خلاقیت خود بکار بگیرید تا بتوانید در این میزان چیزی را بیان کنید که باعث جذب کاربر به سایت شما شود. البته این عبارت یا عنوان باید مرتبط با صفحه سایت باشد.
عبارات جذاب بسته به نوع کسب و کار شما و هدف مخاطب از جستجو، کاملاً متفاوت است. برای رسیدن به جذابترین و مناسبترین برای صفحه وبسایتتان بهتر است ابتدا چند عنوان مختلف را طراحی کرده و در بازه های یک هفتهای از آنها استفاده کنید. بررسی نرخ کلیک کاربران در این بازه ها به شما نشان میدهد که چه کلمات یا عناوینی بیشترین جذابیت را از دید کاربران داشتهاند.
2. بهینه سازی نمایش توضیحات متا در نتایج جستجو
از دیگر موارد مهم و تاثیر گذار در نرخ کلیک، توضیحات متا میباشد. در صفحه نتایج جستجو، توضیحات متا دقیقا زیر عنوان نمایش داده شده و فضایی بزرگتر ولی با فونت کوچکتر در اختیار شما قرار میدهد. به طور میانگین شما در این بخش قادر خواهید بود 168 کاراکتر قرار دهید؛ البته با توجه به عبارت جستجو شده و محتوای صفحه ممکن است گوگل متنی کوتاهتر و یا حتی بلندتر را به کاربران نمایش دهد.
هنگام نوشتن متا دیسکریپشن، سعی کنید توصیفی دقیق از محتوای صفحه در اختیار کاربر قرار دهید و با استفاده از جملات جذاب، او را به مطالعه متن کامل صفحه ترغیب نمایید. برای درک بهتر این موضوع میتوانید به مطلب توضیحات متا ، نحوه نوشتن آن با تغییر جدید گوگل مراجعه کنید.
3. استفاده از نشانه گذاری استاندارد یا Schema
حتماً براتان پیش آمده است که پس از سرچ عنوانی، در صفحه نتایج جستجو سایت هایی وجود دارند که در کنار عنوان و توضیحات اطلاعات تکمیلی نیز به کاربر نمایش میدهند. معروف ترین نمونه نشانه گذاری استاندارد به سیستم امتیازدهی مربوط میشود که به شکل ستاره های زرد رنگ در نتایج جستجو نمایش داده میشود.
استفاده از این ابزار به شما کمک میکند توجه کاربر را به سمت لینک صفحه سایت خود جلب کرده و نرخ کلیک یا CTR خود را بهبود دهید. البته نشانه گذاری ها فقط محدود به نمایش ستاره نیست و براساس نوع محتوا میتوان مدل های مختلفی از آن را بکار گرفت.