توسعه سایت و طراحی وبسایت برخلاف تصورات بسیار با یکدیگر متفاوت هستند. در بیان کلی، در طراحی وبسایت، هدف ایجاد ظاهری زیبا و مناسب برای وبسایت است تا کاربر با مشاهدۀ صفحات بتواند با آن تعامل برقرار کند. اما فرایند توسعه وبسایت مربوط به طراحی های پس زمینه و پشت صحنه وب سایت است.
هر دوی این موارد از عوامل بسیار مهم در داشتن یک سایت موفق و پر بازده است. اگر میخواهید محصولات یا خدماتتان از طریق سایتتان به فروش برسد و یا بازدید داشته باشد، لازم است که به هردوی این دو مورد توجه ویژهای نمایید. در ادامه به بررسی هر کدام از آنها میپردازیم.
طراحی وب سایت چیست؟
طراحی سایت همانطور که از نامش پیدا است، طراحی کردن یا به اصطلاح شکل و شمایل دادن به وبسایت میباشد. این زمینه کاملاً جزء هنرهای بصری محسوب میشود به طوری که سایت موردنظر باید از ظاهر زیبایی برخوردار باشد تا بتواند توجه کاربر را به خود جلب نماید. مسلماً استفاده از خدمات سایتی که ظاهری زیبا و جذابی دارد بسیار دلنشینتر از سایتی است که بی نظم بوده و هیچ جذابیتی ندارد.
رنگ ها، افزونه ها، انیمیشن ها، المان ها، تصاویر، ویدیوها، فونت متن و … همگی از جمله مواردی هستند که برای طراحی و زیباسازی یک وبسایت باید لحاظ شوند. اننتخاب صحیح هر کدام از موارد مذکور بسیار مهم بوده و بر نتیجه نهایی بسیار تاثیر میگذارد. در رابطه با اهمیت رنگ ها و تاثیر گذاری آن میتوانید به مطلب روانشناسی رنگ ها در طراحی سایت مراجعه کنید.
علاوه بر آن داشت یک وبسایت زیبا باعث بهبود سئو سایت میشود. براساس آمار منتشر شده، کاربران و بازدیدکنندگان در سایت هایی که قالب و دیزاین زیبایی دارند، مدت زمان زیادی را در آن میگذرانند. مطلب خدمات سئو چیست؟ چه خدماتی برای سایت من مناسب است؟ در این زمینه برای شما مفید خواهد بود.
توسعه سایت چیست؟
توسعه وبسایت برخلاف طراحی سایت، چند قسمت را شامل میشود. توسعه دهندگان به طراحی و بهینه سازی کدهای وبسایت و یا به طور کلی به عوامل فنی وبسایت میپردازند. سرعت لود وب سایت، سرعت انجام پردازش ها، سرعت ثبت سفارشات مختلف و … از جمله مواردی هستند که مربوط به توسعه وب سایت می شوند.
در یک مثال ساده، فرض کنید یک وبسایت همانند یک ساختمان است. ظاهر ساختمان همان طراحی وبسایت بوده و پی ها، زیرسازی و اسکلت ساختمان همان توسعه وبسایت میباشد.
پروسه توسعه دادن چیزی است که در پشت صحنه وبسایت صورت میگیرد و قابل مشاهده برای کاربران نیست. درصورتی که طراحی وبسایت عیناً توسط کاربر مشاهده شده و بر روی او تاثیر میگذارد. اما با اینحال چیزی از اهمیت توسعه دادن سایت کم نمیشود. اگرچه توسعه دهندگان و برنامه نویسان به صورت مستقیم بر روی نظر کاربران تاثیر گذار نباشند اما نتیجه کار آنها برای کاربر کاملاً ملموس خواهد بود.
توسعه وبسایت و ترکیب آن با طراحی وبسایت باعث می شود تا کاربران تجربه خوبی به دست آورند.
وظایف طراح سایت
همانطور که گفته شد برای داشتن یک طراحی سایت زیبا و جذاب باید موارد مختلفی اعمال و بررسی شوند. یک طراح موظف است برای ایجاد یک نمایش بصری شکیل با ابزارهای مختلف در این زمینه آشنا باشد. طراحان حرفهای و برتر برای استفاده از مفاهیم مختلف همچون هماهنگی رنگ ها، حروف چینی، تناسب فضا های خالی و … میتوانند از افزونه های مختلفی استفاده کنند.
داشتن خلاقیت و آشنایی با المان های بصری در بحث طراحی وبسایت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. درواقع یک طراح علاوه بر آشنایی کامل با ابزارهای برنامه نویسی مانند اچ تی ام ال، سی اس اس و جاوا اسکریپت، باید با نرم افزارهای دیگری مانند Photoshop، Illustrator، Sketch، UXPin و Mockplus جهت طراحی گرافیک، مسلط باشد.
به طور کلی وظایف یک طراح سایت به شرح زیر است:
- تعیین سبک عملکرد کل یک سایت
- طراحی نمونه های اولیه و قالب های گرافیکی
- اجرای طراحی های گرافیکی و ساخت کاتالوگ محصولات در وب سایت های فروشگاهی
- انجام طراحی های مربوط به تبلیغات و …
- کمک به توسعه دهندگان وب برای ساخت صفحات بهتر
- متصل کردن فرانت اند وب سایت به بک اند.
وظایف توسعه دهنده سایت
شاید بتوان گفت از نظر بحث سئو، توسعه سایت از اهمیت بیشتری نسبت به طراحی سایت برخوردار است. بر همین اساس فردی که به عنوان یک توسعه دهنده وبسایت در حال فعالیت است وظیفه مهمی را بر عهده دارد. توسعه دهندگان وبسایت در حالت عادی صفحاتی که توسط طراحان، طراحی شده را دریافت کرده و با استفاده از برنامه نویسی آنها را زنده می کنند.
در برخی موارد، حتی یک کد نویس مجبور است که کدهای طراحی را نیز پیاده سازی کند. چرا که طراحی وبسایت همیشه مربوط به نوشتن کد نبوده و قسمت عمدهای از آن مربوط به طراحی با نرم افزار های گرافیکی است.
فرایند کد نویسی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این پروسه علاوه بر آنکه در عملکرد سایت تاثیر مستقیمی میگذارد، در صورتی که به صورت تمیز و اصولی نوشته شده باشد باعث میشود تا توسعه دهنده در آینده خیلی راحت تر کد خود را بخواند و بر روی آن تغییرات خاصی را اعمال کند.
افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند باید با زبان ها و نرم افزارهای مختلفی در زمینه برنامه نویسی تسلط داشته باشند. از جمله مهمترین آنها اچ تی ام ال، سی اس اس و جاوا اسکریپت است. علاوه بر موارد مذکور، توسعه دهنده بسته به نیاز های اصلی پروژه، می توانند از سایر زبان های برنامه نویسی استفاده کنند.
انتخاب زبان درست میتواند کمک زیادی به کاربران در جهت انجام فعالیت های مختلف در داخل سایت بکند. پس حتماً در انتخاب آن و تسلط نسبت به آن توجه فرمایید.