استراکچر دیتا Structured Data از جمله مهمترین مباحث در دنیای سئو میباشد. درواقع «داده های ساخت یافته» یکی از پروژه های درحال گسترش گوگل میباشد که دامنه استفاده از آن توسط گوگل و در موتور جستجو به صورت روزانه افزایش پیدا می کند. از جمله مشکلاتی که در رابطه با عملکرد ربات های خزنده گوگل وجود دارد، درک کامل و دقیق محتوای صفحات سایت ها است.
استراکچر دیتا تا حدودی باعث بهبود این وضعیت شده و به ربات های گوگل کمک میکند تا بتوانند به درک صحیحی از محتوای صفحات برسند. درواقع Structured Data نوعی قابلیت برد-برد برای ربات های گوگل و کاربران این موتور جستجو محسوب میگردد. استفاده از داده های آن در صفحات سایت علاوه بر درک آسانتر محتوا برای ربات ها گوگل، محتوای پردازش شده و طبقه بندی شده را به شکل Rich results در پاسخ جستجوی کاربران نیز در اختیارشان قرار میدهد.
باورهای نادرست در مورد بهترین فرمت اجرای Data structured
نشان دادن ستاره ها و ریویو در رابطه با یک محصول فرصت ارزشمندی میباشد که هر سایت فروشگاهی میتواند از آن بهره بگیرد. یکی از فاکتورها برای سئو سایت فروشگاهی نیز همین قابلیت است. به طور کلی برای ثبت استراکچر دیتا 3 نوع فرمت وجود دارد که شامل موارد زیر هستند:
- JSON-LD
- Microdata
- RDFa
از بین این سه نوع، گوگل فرمت JSON-LD را بیشتر از سایرین ترجیح میدهد. به همین منظور اکثر کارشناسان شرکت گوگل به سئوکاران پیشنهاد میکنند که استفاده از JSON-LD به روش های دیگر ارجحیت دهند.
قابلیت های رو به افزایش استراکچر دیتا
اگر به عنوان یک متخصص حرفهای در حوزه سئو فعلیت دارید، حتما نام سایت Schema.org به گوشتان خورده است. این سایت، یک بانک اطلاعاتی سازماندهی شده و متن باز است که همه قادرند اطلاعات معنایی (Semantic data) را در آن ثبت کرده، در مورد آن ها صحبت کرده و آن ها را تغییر دهند.
در حال حاضر اطلاعات معنایی بسیاری وجود دارد که در Structured data بکارگرفته میشود. این امکان برای تمامی سایت ها وجود دارد که از این اطلاعات در صفحات خود استفاده کنند تا آنها به شکل Rich result در نتایج جستجو ظاهر شوند. از جمله رایجترین Rich result که در فضای وب بسیار استفاده میشود، شامل موارد زیر هستند:
- رویدادها: در صورتی Structured data به درستی انجام گیرد، میتوانید اطلاعاتی نظیر محل برگزاری رویداد، مجری رویداد، زمان برگزاری و حتی خرید بلیط را در بخش Rich result در اختیار کاربران قرار دهید.
- دستور پخت: سایت هایی که در زمینه آشپزی و ارائه دستور پخت فعالیت میکنند امکان دارند تا اطلاعاتی مثل تصویر، مراحل پخت، نظرات کاربران و زمان آماده شدن را در بخش نتایج به نمایش بگذارند.
- کتاب: یک کتاب با موضوع خاصی در گوگل جستجو کنید. در صورتی که سایتی از استراکچر دیتا استفاده کرده باشد، کتاب هایی که توسط آن در رابطه با موضوع مورد نظر منتشر کرده باشد به صورت اسلایدر به همراه تصاویر به کاربر نمایش داده میشود.
لازم به ذکر است که دی کشورمان به دلیل وجود یکسری تحریم ها، امکان نمایش و پشتیبانی بعضی از Rich result ها بوجود ندارد.
ابزارهای بررسی اجرای صحیح Structured data
برای بررسی استراکچر دیتا دو ابزار به نام های Structured data و Rich result وجود دارد که شما را در این مسیر بسیار یاری خواهد نمود. ابزار Structured data testing tool نحوه اجرا را برای شما بررسی کرده و ایرادات و مشکلات را در اجرای داده های ساخت یافته اعلام میکند. ابزار Rich result test چگونگی نمایش محتوا را در نتایج جستجو نمایش میدهد. حتی قادر است پیش نمایشی از آنچه که باید در نتایج نشان داده شود را نشان دهد.
به طور کلی هیچ تضمینی وجود ندارد آنچه در پیش نمایش مشاهده نمودید در صفحه نتایج نشان داده شود. خصوصا هنگامی که از نظرات فیک استفاده کنید و تصمیم داشته باشید گوگل ار از این طریق فریب دهید. البته گوگل سریعا متوجه این موضوع خواهد شد و با عدم نمایش ستاره ها زیر لینک و حذف سایتتان در Rich results، شما را تنبیه میکند.
در نمایش ستاره ها و دیگر اشکال rich result فاکتورهای دیگری مانند اعتبار سایت نیز تاثیرگذار هستند. امکان دارد بیشتر نتایجی که برای جستجوی یک عبارت نمایش داده می شوند از Data structured استفاده کرده باشند. اما ستاره ها برای تمامی آنها قابل نمایش نخواهد بود.