بعد از اینکه یک سایت با طراحی زیبا همراه با محتوا های ارزشمند آماده شد و همچنین زمان زیادی برای توجه به شخصیت خریداران و مخاطبان هدف صرف شد، حال زمان آن رسیده که ببینیم چقدر این تلاش ها و سختی ها ثمره بخش و سودمند بوده است.
برای مشاهدهی ارزش های به دست آمدهی یک پروژه از “شاخص های کلیدی عملکرد” یا همان KPI ها استفاده می کنند. درواقع این شاخص ها، معیارهایی عینی و قابل لمسی می باشند که نشان دهنده ی میزان درصد موفقیت شما در اثر فعالیت هایی که بر روی یک سایت انجام داده اید، می باشد.
ما در این مقاله ابتدا به بررسی و معرفی 4 مورد از مهمترین KPI هایی که می توانند موفقیت شما در سئو و بازاریابی دیجیتال را نشان دهند، می پردازیم و در مقاله ی بعد می توانید ادامه ی آن را دنبال کنید.
فهرست مطالب
1. افزایش بازدید سایت از گوگل یا Organic Sessions
هر session به معنی ورود یک کاربر به صفحات وبسایت و انجام یک فعالیت مانند اسکرول کردن، کامنت گذاری و یا لایک کردن مطلب و در نهایت خروج کاربر از وبسایت می باشد؛ پس بطور طبیعی هر کاربر می تواند چندین session را در زمان بازدید خود از وبسایت ایجاد کند. درواقع این شاخص، میزان افزایش بازدید سایت از طریق موتورهای جستجوگر مثل google و bing را زیر نظر می گیرد. اگر یک کاربر هیچ گونه فعالیتی روی صفحه وبسایت نداشته باشد، این session به طور خودکار پس از 30 دقیقه بسته خواهد شد.
Organic Sessions یا همان بازدید های طبیعی به طور مستقیم به کمک ابزار گوگل آنالیتیکز قابل بررسی و جست و جو می باشند البته ابزارهای جانبی ای همانند Agency Analytics نیز وجود دارند که گزارش های جمع آوری شده از منابع مختلف را در این باره جمع آوری می کنند.
انتخاب یک عنوان رقابتی، چالشی و مرتبط با فعالیت و حوزه ی کاری خود و همچنین نوشتن توضیحات قوی و توصیفی، بهترین روش برای افزایش جستجوی طبیعی سایت خود است که با کمی فریبندگی تبدیل به یک فراخوان خوب برای وبسایت شما شود.
بررسی ترافیک و نرخ کلیک:
باید به ترافیک طبیعی وبسایت خود بسیار توجه نمود چرا که این شاخص به طور مستقیم همسو با هدف اصلی فعالیت های سئو یعنی دیده شدن در موتورهای جستجو است.
با کمی بررسی و جستجو داده های آماری بر روی کلمات کلیدی مورد هدف خود در گوگل آنالیتیکز یا گوگل سرچ کنسول، می توان دلیل رشد را در شاخصِ مهم organic sessions را یافت.
همچنین نرخ کلیک وبسایت با تغییر در جایگاه هر یک از صفحات خود در صفحه نتایج موتورهای جستجو تغییر می کند. به بیانی دیگر تغییر موقعیت صفحات وب سایت از جایگاه سوم به دوم در صفحه نتایج جستجو، روی نرخ کلیک سایت تاثیر مثبت می گذارد
دقت داشته باشید که روش های دیجیتالی، سنتی، تکنیک های بازاریابی آنلاین و آفلاین به طور یکسان می توانند کمک زیادی به افزایش بازدید وبسایت شما و organic session ها کنند.
2. بهبود رتبه در کلمات کلیدی مهم یا keyword ranking increases
رتبه کلمات کلیدی یا همان keyword ranking increases شاخصی است که براساس جایگاه وبسایت در کلمات کلیدی هدف روی موتورهای جستجوگر همانند google و bing تعیین می گردد. هرچقدر سایت شما به جایگاه اول نزدیک باشد وضعیت بهتری خواهد داشت و هرچقدر وضعیت جایگاه کلمات کلیدی با ارزش بهتر باشد، موفق تر خواهید بود. ابزارهایی نظیرSEMrush ، SERanking و البته Google Search Console می توانند به بررسی رتبه سایت روی کلمات کلیدی مهم به شما کمک کنند.
مسلما جایگاه هر وبسایتی در نتیاج جستجو بعضی عبارات کلیدی همانند نام برند خود و یا عبارات کلیدی طولانی تری که فعالیت وبسایت را تعریف می کند، خوب خواهد بود
شاخص رتبه سایت شما در کلمات کلیدی نیز جزو KPIهای با اهمیت محسوب می شود دلیل ان نیز کاملا روشن است چون این موضوع ارتباط تنگاتنگی میان ارتباط مستقیم مشتریان شما با فعالیت های سئوی سایت شما در این باره دارد. بهبود رتبه شما در کلمات کلیدی اولین گام شما برای رسیدن به سایر اهدافی مثل افزایش ترافیک، کاربران جدید و در نهایت فروش بیشتر است.
به این نکته باید توجه کرد که نوسانات رتبه سایت در کوتاه مدت، امری طبیعی است که به دلیل تغییرات الگوریتم های گوگل ایجاد می شود اما در دراز مدت باید شاهد رشد در جایگاه بود.
بصورت هفتگی و منظم جایگاه وبسایتتان را بررسی کنید. افت شدید جایگاه می تواند ناشی از وجود مشکل در وبسایت باشد که باید به آن رسیدگی کرد اما نباید شتابزده عمل کرد، بهینه سازی بیش از حد به اندازه عدم بهینه سازی می تواند مخرب باشد.
3. افزایش فروش و نرخ تبدیل کاربر به مشتری lead/conversions
موارد قبلی درباره ی جذب کاربران به وبسایت از طریق موتورهای جستجو گر بود اما حال لازم است نتیجه ی بازدید کاربران را به مقصود خود، مثلا فروش، تبدیل کنیم.
یک کاربر جذب شده درواقع یک مشتری بالقوه است که احتمالا یکی از فعالیت های زیر را انجام میدهد :
- ثبت نام در خبرنامه
- پر کردن فرم ارتباط برای کسب اطلاعات بیشتر
- برقراری یک تماس تلفنی
- ثبت نام در وبینارهای شما
- خرید محصولات به صورت آنلاین
با تعریف Goal و Event در گوگل آنالیتیکز میتوانید کاربران جذب شده را از چند منظر تحت نظارت داشته باشید:
- نرخ تبدیل در موبایل بیشتر است یا دسکتاپ؟
- مخاطبانی که به مشتریان شما تبدیل شده اند بیشتر از آقایان بوده اند یا خانم ها؟
- آیا محتوای شما قابل اطمینان یا راضی کننده بوده است؟
- کاربران جذب شده به راحتی در مسیر تبدیل به مشتری پیش بینی شده حرکت کردند؟
بررسی این معیارها به شما کمک میکند تا دید درستی از موفقیت خود در سئو سایت و فعالیت کاربران خود داشته باشید.
4. نرخ خروج از سایت یا Bounce Rate
نرخ خروج از سایت یا Bounce Rate معیاری است که درصد خروج بلافاصله کاربران از سایت را بدون اینکه فعالیتی در سایت انجام دهند، اندازه گیری می کند که این معیار براساس تعداد Session های بدون فعالیت نسبت به کل session ها بدست می آید.
نرخ پرش یا خروج استاندارد چیزی در حدود 40 تا 60 % می باشد که به معنی آن است نزدیک به نیمی ازsession های ایجاد شده توسط کاربران بدون هیچ فعالیتی از سوی آن ها به پایان رسیده است. این درصد پرش ارتباط مستقیمی با صنعت و نوع مخاطب های سایت دارد. البته توجه فرماید که این درصد تنها یک بازه ی متوسط است و شما می توانید این عدد را برای سایت خود به کمترین حد ممکن برسانید.
اهمیت این معیار به این دلیل است که رضایت کاربران در مشاهده نتایج برای الگوریتم های موتورهای جستجوگر بسیار حائز اهمیت است. هنگامی که کاربری عبارتی را جستجو می کند، موتورهای جستجو تلاش می کنند تا مرتبط ترین نتایج را با بهترین کیفیت ممکن را به کاربرانشان نمایش دهند تا مشکلی از آنها را حل کنند.
زمانی که یک کاربر به یکی از نتایج نمایش داده شده عبارت هدفش وارد می شود و گس از آن سریعا به صفحه نتایج گوگل بر می گردد می تواند نشان دهنده این باشد که نتیجه نشان داده شده با هدف او مرتبط نبوده، قابل درک نبوده و یا اینکه محتوا قابل اعتماد نبوده است. در طرف مقابل نیز کم بودن نرخ پرش کاربران می تواند نشان دهنده مرتبط بودن محتوا با نیاز کاربر، مسیریابی راحت کاربر در صفحه مورد نظر و رضایت بخش بودن نتایج برای او باشد.